Wpływ nawożenia azotowego na plonowanie i cechy jakościowe ziarna owsa

Authors

DOI:

https://doi.org/10.58246/11epyk64

Keywords:

Owies jary, plonowanie, nawożenie azotowe, dawki nawożenia, cechy jakościowe, obiekt badawczy

Abstract

 Celem pracy było określenie plonowania oraz cech jakościowych ziarna owsa w zależności od różnicowania nawożenia azotowego. Zakres pracy obejmował wyznaczenie obiektów badawczych, przeprowadzenie badań na zasobność w składniki pokarmowe, przygotowanie obiektów do siewu, siew, a następnie różnicowanie dawek azotu. Wykonywane zostały pomiary wysokości, pomiary opadów, a następnie określono plon, MTZ, udział łuski i parametry chemiczne. Na podstawie badań stwierdzono, że różnicowanie dawek nawożenia azotowego ma wpływ na wszystkie powyżej wymienione cechy. Przy najwyższym poziomie nawożenia większość podstawowych parametrów (plon, MTZ, białko, tłuszcz, skrobia) była najwyższa, a przy najniższym były najniższe

Downloads

Published

2024-12-18

Issue

Section

Artykuły