Wpływ nawożenia azotowego na plonowanie i cechy jakościowe ziarna owsa
DOI:
https://doi.org/10.58246/11epyk64Keywords:
Owies jary, plonowanie, nawożenie azotowe, dawki nawożenia, cechy jakościowe, obiekt badawczyAbstract
Celem pracy było określenie plonowania oraz cech jakościowych ziarna owsa w zależności od różnicowania nawożenia azotowego. Zakres pracy obejmował wyznaczenie obiektów badawczych, przeprowadzenie badań na zasobność w składniki pokarmowe, przygotowanie obiektów do siewu, siew, a następnie różnicowanie dawek azotu. Wykonywane zostały pomiary wysokości, pomiary opadów, a następnie określono plon, MTZ, udział łuski i parametry chemiczne. Na podstawie badań stwierdzono, że różnicowanie dawek nawożenia azotowego ma wpływ na wszystkie powyżej wymienione cechy. Przy najwyższym poziomie nawożenia większość podstawowych parametrów (plon, MTZ, białko, tłuszcz, skrobia) była najwyższa, a przy najniższym były najniższe
Downloads
Published
Issue
Section
License
Licencja CC-By - zezwala na kopiowanie, modyfikowanie, rozpowszechnianie, prezentowanie i wykonywanie utworu tylko pod warunkiem podania nazwiska oryginalnego autora. Jest to licencja gwarantująca licencjobiorcy najszersze swobody.